Als ondernemer met een grootzakelijke energiecontract, dien je goed te letten op de opzegtermijn van je contract. Voor je het weet wordt je stilzwijgend verlengd en betaal je een hoge rekening. Dit verschilt met kleinzakelijke energieverbruikers die beschermd worden door toezichthouder van de energiemarkt de ACM.
Let je als grootzakelijke energieverbruiker even niet op dan zit je zo aan een automatische verlenging bij je energieleverancier vast. Vervolgens betaal je ook nog eens dure verlengingstarieven. Hoe zorg je ervoor dat jij deze tarieven niet gaat betalen? Daarvoor moet je rekening houden me twee belangrijke zaken:
- De opzegtermijn (van soms wel zes maanden)
- Stilzwijgende verlenging van een jaar
Opzegtermijn van zes maanden
Vaak genoeg spreken we ondernemers die een nieuw grootzakelijk energiecontract willen aanvragen, maar erachter komen dat ze niet op tijd het huidige contract opgezegd hebben. Energieleveranciers kunnen namelijk met lange opzegtermijnen werken voor de grootzakelijke markt.
Sommige leveranciers hanteren een opzegtermijn van een maand. Er zijn echter ook energieleveranciers die zes maanden aanhouden. Dit betekent dat je al zes maanden voor het einde van de looptijd van je energiecontract een opzegbrief moet versturen naar de leverancier. Doe je dit een dag te laat dan blijf je automatisch voor een jaar klant bij je energieleverancier. Let dus goed op de opzegtermijn. Deze vind je in de voorwaarden van je energiecontract.
Stilzwijgende verlenging van een jaar
Je grootzakelijk energiecontract tijdig opzeggen is dus belangrijk. Wat gebeurt er als je dit niet doet? Dan krijg je een automatische verlenging van een jaar. Je kunt niet meer onder deze verlenging uit tenzij je een opzegboete betaalt. Deze boete kan flink oplopen. Grofweg bedraagt dit vijftien procent van de resterende waarde van je energiecontract.
Bij stilzwijgende verlenging ga je over op een jaarcontract met verlengingstarieven. Deze tarieven zijn veel duurder dan de actietarieven die je bijvoorbeeld via een online grootzakelijke energievergelijker afsluit. Op jaarbasis scheelt dit soms duizenden euro’s. Een onnodige prijsstijging dus.
Overigens is stilzwijgende verlenging van een jaar alleen mogelijk bij grootzakelijke klanten. Kleinzakelijke klanten worden beschermd door de toezichthouder van de energiemarkt, de ACM. Deze groep mag niet automatisch verlengd worden voor een langere periode.
Tijd voor een nieuw grootzakelijk energiecontract
Een nieuw grootzakelijk energiecontract kun je al ver voor de einddatum van je huidige contract aanvragen. Dit kan dus op het moment dat je het contract opzegt, maar daarvoor ook al. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd een scherp tarief betaalt voor je energie. Je kunt zelf offertes opvragen bij grootzakelijke energieleveranciers. Het nadeel is hier echter van dat het veel tijd kost en op het moment dat je een keuze wilt maken, zijn de offertes wellicht verlopen. Een efficiëntere methode is via een vergelijker voor grootzakelijk energie. Je kunt in eerste instantie zelf vergelijken. Heb je vragen? Dan helpt een grootzakelijke energiespecialist je graag verder.